Een andere kijk op het Ouderschaps- of Gezinsplan en nazorg

Jaren geleden ontving ik het eerste gezin waarbij de spanningen hoog waren opgelopen. Er was zoveel verdriet, pijn, frustratie bij beide ouders en vanuit al deze emoties werden zij dan toch in staat geacht om een ouderschapsplan te maken. Als Scheidingsbegeleider vond ik dat voor hen een onmogelijke taak. Nu kan ik als Scheidingsbegeleider wachten tot de politiek hier anders naar gaat kijken of ik kan er zelf iets aan doen en ik heb gekozen voor het laatste.

Rust binnen het gezin
Om de ouders meer rust te geven en overzicht voor de komende zes tot twaalf maanden maken wij een tijdelijk Gezinsplan met elkaar. Het draait immers om de zorg voor elkaar, het gezin. Met elkaar leggen we vast wat daarin de overwegingen zijn en na zes tot maximaal twaalf maanden komen de ouders weer bij mij en gaan zij met elkaar in gesprek wat er in de praktijk wel of niet werkt. Ook deze afspraak wordt vastgelegd.

Stem voor het kind
De kinderen krijgen een stem tijdens het opstellen van het gezinsplan bij een Kindbehartiger of een andere vertrouwenspersoon (wel gespecialiseerd in praten met kinderen tijdens een scheiding) en de nazorg leggen we ook vast in het Gezinsplan. De nazorg duurt tot het jongste kind de achttienjarige leeftijd heeft bereikt. De kinderen krijgen naar behoefte recht op het spreken met hun vertrouwenspersoon en deze “kinder-APK” kan variëren van één of twee keer per jaar tot meer of minder. Deze afspraak leggen we ook vast met elkaar.

Ouderschapsplan of gezinsplan?
Wat maakt het nu uit hoor ik je misschien denken? Een ouderschapsplan of een gezinsplan? Het is maar een woord. Daarin heb je natuurlijk gelijk en ik heb bij de honderden gezinnen gemerkt dat het een groot verschil maakt. Elke keer zijn de ouders verrast door wat de kinderen hen te vertellen hebben in het gezinsgesprek (andere keer meer hierover) en is er direct meer rust, nu de ouders niet in het heetst van de tijdelijke strijd afspraken moeten maken voor de komende zes tot soms wel zestien jaar.

Nazorg?
Nazorg tot het jongste kind achttien jaar is? Kunnen ouders dit zelf niet? Ouders kunnen het zelf heel goed en soms is het prettig wanneer je iemand op de achtergrond hebt waar je altijd een beroep op kunt doen en die met afstand naar jullie gezin kan kijken en jullie begeleid om juist met elkaar ouders te blijven. Mijn ervaring is dat na twee jaar de ouders geen gebruik meer van de nazorg maken, omdat het goed gaat met het gezin en weten dat zij altijd weer contact op kunnen nemen.

Als ambassadeur van deze werkwijze ben ik ontzettend blij dat De Scheidingsdeskundige mijn werkwijze nu heeft overgenomen in hun standaarddocumenten als optie voor andere Scheidingsdeskundigen, Familiemediators en Financieel Specialisten.

Elke verandering begint immers bij jezelf.

Dag van de scheiding of de Dag van het Gesprek?

Liever een glaasje en in gesprek met elkaar dan een gratis intakegesprek voor je scheiding?

Lees meer

Merkinbreuk? Titel Schipmediator kwijt?

Is het mogelijk om achteraf eenzijdig cursusvoorwaarden te wijzigen en een titel af te nemen?

Lees meer

Kinderen op de eerste plaats? Alsjeblieft niet...........

Wanneer je als ouder niet je eigen behoeften en gevoelens kent en de verwachtingen van de ander, lukt het je ook niet voor de kinderen.

Lees meer

Heikele kwestie, kan ik scheiden van mijn zieke partner?

Artikel in de Libelle van 7 maart 2019. Scheiden wanneer je ongelukkig bent of uit elkaar bent gegroeid, daar heeft de omgeving vaak wel begrip voor. Dat ligt anders wanneer de partner (chronisch) ziek is. Want hoe kun je nu iemand in de steek laten die jou zó hard nodig heeft?

Lees meer

Oud convenant en oud zeer

Kind moet deurwaarder inschakelen om geld op te eisen bij vader?

Lees meer

Een prachtig ouderschapsplan

Elke dag denk ik aan 1 zinnetje, gehoord in mijn praktijk van De Scheidingsbegeleider. Wat een enorme impact op mij en op het ouderschapsplan. Bestaan perfecte ouders? Aan de keukentafel bij twee jonge ouders thuis, zie ik letterlijk….

Lees meer

Hoe herken ik een goede scheidingsbegeleider

Vanuit mijn omgeving krijg ik geregeld de vraag te horen "Hoe herken ik een goede scheidingsbegeleider?" en daar is niet zomaar antwoord op te geven. Wanneer ik Google op echtscheiding zie ik als klant door de bomen het bos niet meer. Ze zijn…

Lees meer

Goedkope scheiding, dure alimentatie

Twee cliënten hebben gevraagd of ik een kopje koffie kan komen drinken voor een kennismakingsgesprek, hoewel zij al gescheiden zijn. Beiden twijfelen aan de alimentatieberekeningen voor zowel de kinderen als de partner, nadat zij daar zelf…

Lees meer

Van intens verdriet naar nieuw geluk

Ongeveer een jaar geleden, kwam ik bij cliënten thuis. In diezelfde week waren zij 31 jaar gehuwd met elkaar. De vrouw wilde scheiden en de man wilde dit niet. Hij gunde haar wel haar geluk en wilde meewerken aan de scheiding. De vrouw zat…

Lees meer

Vechtscheiding en nu?

Een verhaal uit de praktijk: vechtscheiding van 2 jaar en wanhopige ouders In het kort vertellen zij hun verhaal tijdens het kennismakingsgesprek: 12 jaar geleden getrouwd, 3 kinderen gekregen (11, 8 en 6 jaar), huis onder water, zij…

Lees meer

Scheiden zonder convenant, mag dat?

Ja hoor, scheiden zonder convenant mag. Het is niet wettelijk verplicht om een convenant op te stellen bij een (echt-)scheiding. In mijn praktijk wordt er altijd een convenant opgesteld, om de gezamenlijke afspraken vast te leggen. Indien…

Lees meer

Scheidings- of huwelijksbegeleider?

Soms vraag ik mij weleens af: ben ik nu scheidings- of huwelijksbegeleider? Fragment uit een gesprek met 2 cliënten Na de kennismaking met elkaar en wat vragen over en weer is het mij niet duidelijk dat beide cliënten echt willen scheiden…

Lees meer