Voor grootouders en docenten

Zie je dat een kind de last draagt van een scheiding? Je kleinkinderen, een kind uit je klas, je nichtje of neefje? Maak ouders en/of kinderen dan attent op het bestaan van de Kindbehartiger. Een laagdrempelige en prettige manier om kinderen in scheidingssituaties te ondersteunen.

Kinderen en scheiding

Wanneer ouders met kinderen scheiden, brengt dat voor de kinderen veel onzekerheid met zich mee. Kinderen begrijpen niet wat er aan de hand is, ze vrezen de toekomst, ze voelen zich schuldig en durven hier vaak ook niet met hun ouders over te praten. Merk je dat een kind waar jij dichtbij staat moeite heeft met de scheiding? En dat zijn stem niet wordt gehoord? Een Kindbehartiger kan helpen.

Elk kind heeft recht op een bemoeial

Ouders in een scheidingsproces kunnen opgeslokt worden door hun eigen emoties en verliezen daardoor soms het belang van de kinderen uit het oog. Dit gebeurt vaak onbewust. In een korte periode wordt er veel van hen gevraagd, en een scheiding is sowieso op alle vlakken complex. Voor de kinderen is het fijn om eens met een buitenstaander over de scheiding te praten. Iemand die ze kunnen vertrouwen, die naar hen luistert en hen helpt de dingen op een rijtje te zetten.

Laat betrokkenen contact opnemen

Als je je als familielid of docent zorgen maakt, wijs kinderen en ouders dan op het belang van een Kindbehartiger. Kinderen die jonger zijn dan zestien hebben toestemming nodig van hun ouders, maar kinderen die zestien jaar of ouder zijn mogen zelf contact opnemen

Kindbehartigers zijn er door het hele land. Ik ben als scheidingsbegeleider en kindbehartiger gevestigd in de regio Schoorl, Alkmaar, Haarlem en Heerhugowaard.


Kinderen van gescheiden ouders verdienen een bemoeial, iemand die voor ze opkomt.